Vorming & Workshops

Als begeleider zet je jongeren en jeugdwerkers overal in het land op weg met digitale media: Filmpjes of computergames maken, leren facebooken, Photoshop, ...  

Tijdens de schoolvakanties help je kinderen op een speelse manier werken met computers en tablets.

Na een interne opleiding is het aan jou om met veel enthousiasme je kennis over te brengen. Samen met de andere begeleiders werk je workshops uit en bereid je die voor.

Iets voor jou? Wouter

Stel jezelf voor in een mailtje naar vorming@mediaraven.be

Wouter (27): “het leukste aan vorming geven bij Mediaraven is wanneer de deelnemers nadien zeggen dat ze echt leuke dingen hebben bijgeleerd. Nog leuker wordt het wanneer je daar dan snel ook effectief het resultaat online van kunt bewonderen... “

VeerleVeerle (23): “Het geeft veel voldoening om kinderen en jongeren iets bij te leren tijdens een webkamp of een andere workshop”

Hoe werken wij?

Mediaraven organiseert eigen vormingen voor jeugdwerkers in zijn klaslokaal of op verschillende locaties in Vlaanderen. Daarnaast kunnen organisaties ons boeken en kiezen uit een ruim aanbod aan 'digitale media'-workshops (-18 jaar) en vormingen (+18 jaar).

Al deze workshops worden begeleid door vrijwilligers van Mediaraven.

Materiaal

We beschikken over  20 Asus transformer tablets met afneembaar toetsenbord en Android. Daar mee geven we tabletkampen of -workshops.
We beschikken over 13 Dell laptops. Daarmee geven we praktische vormingen aan volwassen of computerworkshops aan kinderen.

Engagement?

Als vrijwilliger begeleid je workshops of vormingen. Ben je in opleiding, dan werk je aan je mediacompetenties en verdien je credits. Eens je zelfstandig kan begeleiden werken we met vrijwilligersvergoedingen.
De kerngroep ‘vorming en workshops’ engageert zich om samen met de beroepskracht de kwaliteit van het vormings- en workshopaanbod te bewaken. Dit doen ze door mee op zoek te gaan naar geschikte begeleiders, vormingen en coaching te organiseren

We onderscheiden volgende begeleiders-profielen:

Stagiair-monitor:
Je bepaalt als stagiair-monitor zelf hoe lang je stage loopt binnen de werking. Concreet verwachten wij dat je zelf aangeeft of je er klaar voor bent om een workshop, vorming, kamp zelfstandig te begeleiden. Indien je hier klaar voor bent, maak je de overstap naar de functie van ‘Monitor’.

In onderling overleg met de beroepskracht van Mediaraven kan er worden beslist de duur van je stageperiode te verlengen. 

We onderscheiden twee stage-opties.

  1. Kijk-stage : Je gaat mee om de workshop te observeren. Zo heb je een idee hoe de workshop in elkaar zit. Je mag steeds een kleine ondersteunende rol opnemen. (bijvoorbeeld; opstellen van het materiaal, opruim materiaal, …) Let er wel op dat je geen belemmering vormt voor het goed verloop van de workshop!
     
  2. Doe–stage: Je neemt zelf een rol op als begeleider en je neemt de verantwoordelijkheid over een deel van de workshop. Er is een collega-begeleider mee die de verantwoordelijkheid draagt over het gehele workshopverloop.
     

Monitor/ kampmonitor:
Je kan een workshop of kamp zelfstandig van begin tot einde begeleiden. 

Kampcoördinator
Je coacht de mediabegeleiders van Mediaraven. Zij geven tijdens de schoolvakanties tablet- of computerkampen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Als kampcoördinator is het jouw doel om de mediabegeleider zowel op organisatorisch als pedagogischvlak te ondersteunen.

Je helpt de mediabegeleider met de voorbereiding van zijn of haar kampje. 

Je helpt de mediabegeleider op maandag het kamp opstarten. Je lost eventuele problemen op zodat de mediabegeleider zicht kan focussen op het kampgebeuren. Je observeert hoe de mediabegeleider het aanpakt. Je blijft een halve dag.

Tijdens de week kom je een halve dag observeren en bijsturen waar nodig. Je maakt foto's en update de blog. (Voorbeeld: http://ideekidswebcamp.blogspot.be/)

Op vrijdagnamiddag help je de computers of tablets terug op orde zetten. Je brengt de (opgedane) competenties  van de mediabegeleider in kaart via een feedbackgesprek. Je brieft hierover.

Stagiair instructeur: 
Heb je je opleiding tot instructeur gevolgd, dan kan je binnen Mediaraven je stage lopen. Samen met de verantwoordelijke voor vorming, kampen en workshops bepaal  je het verloop van je stagetraject, conform de richtlijnen vanuit het Agentschap Jeugd van de Vlaamse Overheid.

Kampstand-by: 
Als stand-by hou je je beschikbaar om in te vallen bij ziekte of afwezigheid van de kampmonitor of val je in voor workshops gedurende de week van je stand-by.

Chauffeur: 
Als chauffeur sta je in voor het materiaaltransport van Mediaraven naar de kamp-, vormings- of workshoplocatie en terug. 

Voor wie?

Iedereen met een gezonde dosis interesse voor digitale media die zin heeft om mediabegeleider te worden kan zich engageren. 

Competenties?

We stippelen samen jouw traject uit tot mediabegeleider, zodat je binnen de kortste keren aan de slag kan. 

Als begeleider dien je over een klantgerichte instelling te beschikken.

Vergaderen?

Engagement in kerngroep: 1x /2 maand.

Engagement vormingskaffee: 1x/2 maand.

Begeleiders workshops, kampen en vormingen worden ondersteund door een beroepskracht van Mediaraven.

Als workshop-, kamp- of vormingsbegeleider werk je in functie van een klant. Voor elk van onderstaande functies is er een vergoeding voorzien. Raadpleeg het overzicht ‘vergoedingen en credits’ voor de details over de vergoedingen.

Communicatie?

Vorming- en workshopbegeleiders wisselen met elkaar uit in een facebookgroep voor begeleiders van vorming en eentje voor begeleiders van kampen & workshops.
Goesting? In deze facebookgroepen vind je de boekingskalender met een overzicht van alle openstaande kampen, workshops en vormigen.

UITtesters - begeleiders

De UITtesters is de -16 werking van Mediaraven. Jongeren tot en met 15 jaar kunnen bij de UITtesters belevingsfilmpjes maken over culturele activiteiten in hun stad. De werking van de UITtesters is momenteel actief in Gent en start in het najaar 2013 op in Brugge.

Wij beschouwen de begeleiders van UITtesters als vrijwilligers, de -16 jarige jongeren zijn deelnemers.

Engagement?

Als begeleider leidt je de activiteiten van de UITtesters in goeie banen en breng je enkele basisvaardigheden rond film en mediawijsheid bij.

We verwachten dat je 3x/jaar samenkomt met de andere begeleiders van de UITtesters om het programma van de komende 4 maanden mee vorm te geven en de vorige activiteiten te evalueren. 

Voor wie?

Voor redactieleden, workshopbegeleiders met een passie voor film en cultuur

Competenties?

Voor vrijwilligers met een stevige basis aan filmkennis en verantwoordelijkheidszin om met een groep van jongeren de baan op te gaan. De UITtesters is een goeie opstap naar het andere workshopwerk.

Frequentie?

Maandelijkse activiteiten, meestal op woensdag- of zaterdagnamiddag.

Wat je nog moet weten als UITtesters-begeleider?

  • Als UITtesters-begeleider ga je op stap met een groepje 12- tot 16-jarigen. De UITtesters worden nog vaak door hun ouders gebracht en opgehaald. Je krijgt dus een grote verantwoordelijkheidsfunctie. Je bent daarom best ook steeds ruim op tijd aanwezig op een activiteit, zodat je alle jongeren kan opvangen en verwelkomen. Ook tijdens de activiteit behoud je die verantwoordelijkheid, je bent er op dat moment als voorbeeldfunctie van de UITtesters.
  • Het cameramateriaal waarmee jullie aan de slag gaan, kom je zelf vooraf oppikken. Wanneer de activiteit in het weekend valt, spreek je af om het ten laatste vrijdag op te halen. Je krijgt steeds 2 workshopcamera’s, een micro en een koptelefoon mee. Je krijgt zelf de keuze of je daar nog een statief bij wilt of niet.
  • De Gentse UITtesters krijgen steeds een credit als ze gaan UITtesten. Het is de verantwoordelijkheid van de begeleider om elke UITtester een credit te geven voor zijn/haar aanwezigheid. Die credits krijg je mee als je het materiaal komt ophalen. Zorg er ook steeds voor dat er een deelnemerslijst ingevuld wordt.
  • Het is altijd fijn als je achteraf zelf de montage kan doen. Indien je al weet dat je daar geen tijd voor zal hebben, meld je dat aan de verantwoordelijke werkkracht. Iemand anders zal dan de montage van jou overnemen. Er bestaan intro’s en outro’s voor de UITtesters-filmpjes. Let op, deze verschillen voor Gent en voor Brugge. Dit materiaal vind je terug op de dropbox van Mediaraven, of op de redactieschijf op kantoor.