Redactie

Zelf aan de slag als online reporter met tekst, foto en video? Op het tweewekelijkse redactiekaffee bepaal jij waarover je een reportage maakt! 

Iets voor jou?

Stel jezelf voor in een mailtje aan redactie@mediaraven.be en kom ons vervoegen op het redactiekaffee.

KarenKaren (21): “Mediaraven leerde me de journalistieke basistechnieken. Maar nog belangrijker is dat ik er fantastische mensen heb leren kennen”

Hoe wij werken?

De redactie is dé experimenteerruimte bij uitstek voor journalisten, videomakers, tekstschrijvers en fotografen. 

Engagement?

Als redactielid engageer je je om mediacontent te creëren.

De redactiewerking is in handen van de kernredactie. Deze groep van +/-6 vrijwilligers neemt het engagement op om de redactiewerking te sturen. Hun uitdagingen liggen erin om de andere redactieleden te inspireren, motiveren en ondersteunen om de op voorhand beoogde doelstellingen te behalen. 

Hét ontmoetingsmoment tussen de kernredactie en de andere leden van de Mediaravenredactie is het redactiekaffee.  Op deze tweewekelijkse bijeenkomsten ontmoeten reporters elkaar en  bekijken we samen de reportage-agenda, wordt er gebrainstormd rond concepten en realisaties,…

We verwachten dat je je best doet aanwezig te zijn op deze ontmoetingsmomenten. Hier ligt het hart van de redactiewerking, worden de plannen gesmeed en ontmoet je je medereporters in real life.

Voor wie? 

Vrijwilligers kunnen in de redactie terecht vanaf 16 jaar 

Competenties? 

Er wordt gewerkt aan technische en inhoudelijke vaardigheden van een mediamaker. Dit door feedback, uitwisseling, vorming en begeleiding. 

Vergaderen?

Kernredactie: 4x/ jaar

Redactiekaffee: om de 2 weken

De redactiewerking wordt ondersteund door een beroepskracht van Mediaraven.

Communicatie?

Je kan het reilen en zeilen van de redactie volgen via de facebookgroep.

Vraag aan het verantwoordelijke personeelslid om je lid te maken van de desbetreffende groep.

Daarnaast is er een maandelijkse update en houdt de medewerker je geregeld op de hoogte via mail en sms.

gentse feesten mediakamp

Redactiewerking? Hoe gaat dat juist in zijn werk?

Onze redactie werkt crossmediaal. Dit houdt in dat je als reporter voor tekst, video en fotografie kan kiezen. Je hoeft je niet aan 1 medium te binden maar mag gerust eens over het muurtje gluren en experimenteren met een ander medium.

Binnen de redactie word je op maat ondersteund.

Heb je in het begin wat meer veiligheid nodig dan biedt de medewerker en de kernredactie je graag de nodige ondersteuning. Zelfstandigheid moedigen we graag aan. Neem je graag zelf de touwtjes in handen dan kan dat dus.

Het reportageproces bestaat uit:

 • Onderwerp kiezen
 • Onderwerp uitwerken
 • Organisatie en contacten contacteren
 • Op pad gaan (of van thuis uit realiseren)
 • Verwerking (montage, fotobewerking of tekst uitschrijven)
 • Eindredactie (door medewerker of vrijwilliger)
 • Distributie (je mag best trots zijn op je eindresultaat)
   

Wij hebben maandelijks een aanbod van reportage onderwerpen maar je mag ook met eigen ideeën afkomen.

Als reporter kan je er voor kiezen om met meerdere, met twee of  alleen op pad te gaan. Bij video ga je bijna steeds met twee op pad waarbij iemand de camera hanteert en iemand reporter is. Voor tekst en fotografie kan je makkelijker alleen op pad maar kan je ervoor kiezen om er met meerdere op uit te trekken. Je kan binnen hetzelfde onderwerp ook voor meerdere media kiezen.

Kernredactie:
De kernredactie organiseert de redactie. 

 1. Zo stelt de kernredactie onderwerpen voor. 
 2. De kernredactie neemt de volledig verantwoordelijk voor het redaciekaffee. Dit houdt in dat er facebookberichten en SMS verstuurd worden vanuit de kernredactie om mensen uit te nodigen naar het redactiekaffee. 
   

Functie:  

 1. Het redactiekaffee vormgeven, invullen en leiden
 2. Research, aanbrengen en selecteren van onderwerpen: onderwerpen-mails uitpluizen. 
 3. Aanspreekpunt van de reporters: reporters aanzetten tot actie, …
 4. Ondersteunt en volgt reportages en reporters op
   

Redactiekaffee:
Overlegmoment voor alle reporters

De redactie komt tweewekelijks samen op het redactiekaffee. Daar worden onderwerpen uitgedacht, concepten ontwikkeld en reportages verdeeld. Verder is het een goed moment om bij te praten.

Facebookgroep:
communicatie tussen de redactieleden.

Naast het redactiekaffee kan je in de besloten facebookgroep terecht voor meer informatie, de reportagelijst, om ideeën te spuien of oproepen te vinden. Hier vind je belangrijke documenten en de contactgegevens van andere Mediaravenreporters.

Verder kan je steeds met vragen terecht bij de kernredactie en de medewerker redactie. Hun gegevens vind je ook in de Facebookgroep.

Afspraken:

 • Als reporter verwachten we van jou een correcte houding. Wees steeds beleefd. Je draagt ook het imago van Mediaraven mee uit.
 • We gaan er vanuit dat eens je je opgeeft voor een bepaalde reportage je dit engagement ook waar maakt.
 • We richten ons er ook op om een reportage binnen de week online te hebben. Zo is je werk actueel en heb je meer belangstelling voor je werk.
 • We verwachten dat je  8x per jaar of meer aanwezig bent op een redactiekaffee.
 • We verwachten dat je  4x of meer per jaar meewerkt aan een reportage
 • Als reporter kan je materiaal gebruiken van Mediaraven. Spreek hiervoor op voorhand af met de medewerker zodat je tijdig je gewenste materiaal hebt. Dit materiaal is verzekerd maar draag er toch de nodige zorg voor. Voor je het materiaal mee kan nemen moet je eerst een document ondertekenen. Zo weten we wie wanneer met welk materiaal op pad was. Je kan ook je eigen materiaal gebruiken. Deze kunnen we helaas niet verzekeren en is dus op eigen risico.  (lees ook hoofdstuk ‘verzekeringen’)