Chatbots: chatten als een echte jongere

Chatbots: chatten als een echte jongere

In het najaar van 2017 lieten we twee chatbots op de wereld los. Miso en Sextmasjien willen jongeren en hun begeleiders uitdagen om goede antwoorden te verzinnen bij moeilijke gevallen van sexting of haatspraak.

Waarom een chatbot?

Waarom we een chatbot maakten en geen website of reeks filmpjes? Omdat een chatbot op een authentieke manier met jongeren kan babbelen op de plaats waar ze aanwezig zijn. Jongeren hebben bovendien geen boodschap aan voorgekauwde info, het moet leuk en speels zijn.

Sexting en haatspraak op Facebook

Haatspraak en sexting zijn van alle tijden, maar digitale media maakt het fenomeen veel zichbaarder dan vroeger. Zowel sexting als haatspraak vindt vaak plaats op Facebook en Facebook Messenger. De chatbots, die bereikbaar zijn via Facebook Messenger, bieden zo een oplossing op een plaats waar het fenomeen zich voordoet.

Als een echte jongere

We wilden de bots zo realistisch mogelijk maken en gaven daarom speciale aandacht aan het menselijke kantje. Onze bots moesten kunnen praten als een echte jongere.

Zo verschijnen er drie puntjes als de bot een antwoord formuleert en duurt het soms wat langer als het antwoord langer is. Ook spreekt de bot je persoonlijk aan met je voornaam. 

Tot slot werd ook de taal die de bots gebruiken voorgelegd aan de leerlingen van de middelbare school, zodat ze zeker de juiste jongerentaal spreken.

Node.js en Facebook Developers

Beide chatbots werden geprogrammeerd met JavaScript in Node.js en werden via de developers-kant in een facebookpagina geïntegreerd. De gespreksflows die de bots volgen werden eerst uitgetekend in Draw.io.

Maak kennis met onze chatbots!

Als je het over haatspraak hebt, dan maakte chatbot Miso al wat mee. De bot maakt jongeren bewust over het fenomeen en hoe je er mee omgaat. Miso vraagt om na te denken over verschillende voorvallen en durft ook z’n eigen gedacht te zeggen.

Maak een praatje met Miso!

Chatbot Sextmasjien polst bij jongeren naar hun ervaringen met sexting en houdt zich niet in om lastige vragen te stellen. Zo wil Sextmasjien duidelijk maken wanneer sexting over de schreef gaat en welke houding je het best aanneemt.

Maak een praatje met Miso!

Digitale tools

Op zoek naar een leuke digitale tool voor jouw organisatie? We denken graag met je mee.

Stel je vraag en we nemen contact met je op.